15 września 2014

Bananowo-kokosowe racuchy

Pyszne, chrupiące kuleczki o smaku banana i kokosa. Czy już Wam ślinka cieknie, na sama myśl o tym połączeniu? Kuleczki w konsystencji przypominają nasze polskie racuchy (przepis klik) ale dodatek kokosa, banana i limonki, nadaje im zupełnie inny smak. Plusem tego przepisu jest to, że nie racuchy nie zawierają w sobie jajek, a więc będą również dobre dla Wegan :) Polecam z czystym sumieniem. Obiecuję Wam, że je bardzo polubicie :)

Składniki:
- 3 banany
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g cukru (opcjonalnie-wszystko zależy od słodkości bananów)
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia



Wszystkie składniki, oprócz oleju, włożyć do miski i widelcem rozgnieść na jednolitą masę. Do bananowo-kokosowej masy dodać startą skórkę limonki i spirytus. Dokładnie wymieszać. Ostawić do lodówki na min.15 minut.
W głębokim garnku rozgrzać porządnie olej. Łyżką stołową nakładać masę do gorącego oleju. Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, tak jak racuchy.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

    7 komentarzy:

    1. Ale smakowite! Ślinka rzeczywiście cieknie na samą myśl :D

      OdpowiedzUsuń
    2. dżizas to musi byc obłędnie dobre! na śniadanie jak znalazł :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam takie racuchy, ale z bananem i kokosem jeszcze nie próbowałem :D

      OdpowiedzUsuń
    4. Cudne są :)) Z bananem i kokosem, na pewno by mi posmakowały i na pewno je wypróbuję :))

      OdpowiedzUsuń

    © Cook Yourself 2012-2018

    Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.