Pyszna, dyniowo-szpinakowa, zrolowana lasagna. Tak w jednym zdaniu, mogę określić to danie. Może pracy przy nim jest sporo, ale warto. Można też wszystko przygotować wcześniej i później tylko wrzucić do piekarnika i mamy kolację gotową. Jeśli lubicie szpinak i dynię polecam. A jeśli nie jedliście takiego połączenia smakowego, to również Wam polecam. Danie to serwuje sam Jamie Olivier w swojej restauracji :)
Rotolo Jamiego Olivier'a, zrolowana lasagna z dynią i szpinakiem
Składniki (na 4 porcje):
- pół opakowania makaronu do lasagne
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 100g fety
- parmezan opcjonalnie
- suszona bazylia, oregano
- sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać i razem z czosnkiem podsmażyć na złoto. Dodać szpinak i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie przesmażyć.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, tak aby był elastyczny.
Do naczynia żaroodpornego wlać pomidory z puszki, posypać oregano, bazylią, solą i pieprzem. Wymieszać.
Ugotowane płaty makaronu smarować warstwą puree z dyni, na to po 1-2 łyżki szpinaku. Następnie pokruszyć fetę i zrolować. Ruloniki przeciąć na pół i układać na sos pomidorowy.
Wierzch posypać parmezanem/cheddarem/żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 25-30 minut (do miękkości makaronu).
Smacznego!
Najlepsze w dniu przygotowania.
wygląda obłędnie! muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJaka piękna i kolorowa!
OdpowiedzUsuń