Dzisiaj przychodzę do Was z moją poradą i przepisem, na idealne kruche ciasto.
Przepis jest prosty i stosuje się do zasady 3:2:1 :) Za chwilę, będzie wszystko jasne.
Proporcje 3:2:1 dostałam od pewnej kucharki - Pani Uli, z którą pracowałam, w barze, podczas studiów. Do dzisiaj się jej stosuję i wiem, że kruche ciasto wyjdzie tak jak powinno - czyli idealnie.
Najważniejsze, w kruchym cieście jest to, aby składniki (masło, jajko) było zimne a mąka i cukier puder przesiane.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 200g masła (zimnego)
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
Mąka - największą kruchość ciastu da mąka krupczatka, chociaż ja przeważnie stosuję taką jaką mam pod ręką.
Masło - tylko prawdziwe, min 82% tłuszczu. Nie używajcie margaryny, mixów czy olejów. To nie będzie to. Warto zaopatrzyć się w prawdziwe masło, które da idealnie maślany smak ciasta po upieczeniu.
Jajko - najlepiej prosto od kury i świeże. Wiem, że jest wiele przepisów bez jajka ale ja jajko używam i używać będę.
Cukier - tylko cukier puder. Zwykły cukier (kryształ) nie zdąży się rozpuścić w cieście podczas pieczenia i może brzydko wyglądać (brązowe kropki na cieście).
Wyrabiać - jak najszybciej, żeby masło się nie rozpuściło np pod wpływem temperatury naszych dłoni. Zimne masło posiekać z mąką i następnie dodać cukier puder i jajko. Wyrabiać tylko do momentu, kiedy ciasto uformuje się w jednolitą kulę. Długie wyrabianie ciasta jemu nie służy, po upieczeniu może być twarde. Najlepiej wyrabiać w malakserze czy w mikserze z końcówką do ciasta kruchego.
Przed pieczeniem - ciasto porządnie schłodzić - min pół godziny. Jak najkrócej trzymać je w cieple. Ciasto kruche idealnie się mrozi, więc warto zrobić go na zapas :)
Pieczenie - krótko w wysokiej temperaturze - 200C. Tylko wtedy uzyskamy idealnie kruche ciasto. W niskiej temperaturze, ciasto może nam się rozpłynąć podczas pieczenia. Warto też ciasto, przed pieczeniem nakłuć widelcem (ciasto się nie wybrzuszy podczas pieczenia) oraz ułożyć na nim papier do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi (fasolą, grochem itp) i piec 10-15 minut. Po tym czasie papier zdjąć i piec do złotego koloru. Ciasto po upieczeniu powinno delikatnie odchodzić od brzegów formy.
Mam nadzieję, że kilka moich wskazówek, pozwoli Wam upiec idealne kruche ciasto.
Również stosowałam ten przepis. Używałam jajka rozmiar M, większe niestety wpływały źle na konsystencję ciasta. :(
OdpowiedzUsuńzawsze ciasto kruche wyrabiam ręcznie nie wpadłam na to żeby użyć robota kuchennego:) ja jeszcze do przepisu dorzucam kilka łyżek śmietany kwaśnej i już jest moje idealne ciasto kruche:D
OdpowiedzUsuńSpróbuję zastosować się do Twoich rad, bo słabo mi ciasto kruche niestety wychodzi :(
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
hej:) ciesze się, że mogłam pomóc i życzę smacznej i dobrze dopasowanej diety. a w razie czego sama służę pomocą;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię je jeść, ale nie przepadam za jego robieniem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto kruche - w wersji na słono też :)
OdpowiedzUsuńJajko - rozumiem, że całe a nie tylko żółtko. Mam nadzieję, że dobrze myślę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Maria
Mario - ja używam całego jajka :)
Usuń