Pewnego dnia, w domu posiadałam znaczną ilość (dobrze) dojrzałych bananów. Część z nich poszła na nasz ulubiony chlebek bananowy - klik, a część do kremu bananowego z czekoladą. Inny przepis na konfiturę, z wykorzystaniem bananów, znajduje się już na blogu - klik. Krem - czekobanan - jest bardzo smaczny, z wyczuwalnym smakiem banana i gorzkiej czekolady. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady (a warto do tego przepisu, użyć jak najlepszej jakości czekolady), możecie dodać mleczną, wtedy zrezygnujcie z cukru, lub dodajcie go tylko do smaku. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje mało czasu. Polecam. Dobra alternatywa dla popularnego kremu czekoladowo-orzechowego ;)
Składniki (na 2 małe słoiki):
- 4 dojrzałe banany
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru pudru
Banany obrać i pokroić w plastry. Umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Gotować ok 5 min, aż banan się rozpadnie (jeśli nie będzie chciał, potraktujcie masę blenderem). Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i połamaną gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się bananów.
Gorący krem przekładać do wyparzonych słoików. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.
Sama taki robię - jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie rogale pycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie;)))
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Jeszcze nie robiłam, ale zrobię :) Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Bosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję.
A jak długo może stać zamknięty w słoiczku??
ma.ko
U nas stał ok 2 tygodni ;) Bo zrobiłam 3 słoczki :) A znika w mgnieniu oka :)
UsuńOjaaa, muszę taki zrobić!;)
OdpowiedzUsuńnie mogę oderwać wzroku od tego kremu I-D-E-A-L-N-Y!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobny krem. Był rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszny dodatek :)
OdpowiedzUsuń