Szybkie i smaczne kokosowo-ananasowe rożki z ciasta francuskiego. Farsz jest idealnie słodki i nie mdlący. Przepis idealny, gdy goście pukają do drzwi (o ile macie w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego ;) ), jak to przy przepisach z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Bardzo polecam. Jeśli nie lubicie ananasa, bądź go nie macie, możecie przygotować sam kokosowy farsz.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki gęstego jogurtu (może być greckiego, naturalnego)
- 100g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki drobno posiekanego ananasa z puszki
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 rozkłócone jajko
Mleko skondensowane, razem z jogurtem wlać do garnuszka. Podgrzać na małym ogniu. Dodać wiórki kokosowe i mieszać do połączenia składników. W ciepłej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
Pod masą kokosową zwiększyć ogień (uważać, żeby nie przypalić). Dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać do połączenia składników. Zmniejszyć ogień, mieszając od czasu do czasu, gotować przez 2-3 minuty, do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, dodać ananasa i dokładnie wymieszać.
Odstawić na 15-20 minut do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę masy i skleić na rożki. Krawędzie rożków przycisnąć widelcem
Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220C (z termoobiegiem) przez 15-18 minut, do złotego koloru.
Wystudzić na kratce.
Na takie kokosowe przysmaki to ja już się wpraszam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńtakie rożki a'la pinacolada :)
OdpowiedzUsuń