10 kwietnia 2015

Sernik na zimno, na domowym biszkopcie z polewą czekoladową

Coś pysznego. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Delikatne i puszyste jak chmurka. Do tego ta czekoladowa polewa - niebo w gębie. W minione święta Wielkanocne, ciasto było hitem! Polecam. Na wierzch, zamiast polewy, można dodać owoce i ulubioną galaretkę.

Składniki (na dużą tortownicę o średnicy 23cm):

* biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1,5-2 szklanki cukru
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* masa serowa:
-0,5 kg sera mielonego z wiaderka
- 0,5 l śmietany kremówki (UHT, mocno schłodzonej)
- 1 galaretka
- 1 szklanka wrzątku (250 ml)
* polewa:
- 200g gorzkiej czekolay
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200ml mleka




Biszkopt:
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka").
Gorący biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok. 60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy biszkopt będzie wystudzony. 

Masa serowa:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Ostudzić
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ser. Następnie wlać ostudzoną galaretkę. Miksować na średnich obrotach przez 5 minut.

Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masa. Wsadzić do lodówki do stężenia masy. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa:
Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis na sernik na zimno:) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. ło matko , ale bym zjadła takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jak to możliwe, ale nigdy nie jadłam sernika na cieście biszkoptowym. Przepis mnie bardzo zaciekawił, więc dopisuję go do listy "co upichcić w najblizszym czasie".

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny serniczek :) Zjadłabym z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie.:)))
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, przekonałam się ostatnio do serników na zimno i muszę przyznać, że są świetnie, Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.