17 grudnia 2015

Trufle piernikowe

Szybka, piernikowa przekąska do świątecznej kawki. Jeśli jakimś cudem znaleźliście swoje pierniki w puszcze, z zeszłego roku - polecam Wam ten szybki przepis na piernikowe trufelki. Jeśli nie macie, możecie użyć świeżo upieczonych lub kupnych. Kombinacji jest wiele - do wyboru, do koloru. U mnie w wersji śnieżnej - z cukrem pudrem, kakaowe i w orzechach :) Trufelki idealnie sprawdzą się jako prezent gwiazdkowy :)

Składniki:
- 100g pierników bez nadzienia i polewy
- 200g gorzkiej czekolady
- 100ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki serka mascarpone lub innego kremowego białego serka typu philadelphia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka miodu
dekoracja:
- cukier puder
- kakao
- drobno posiekane orzechy/pistacje



Gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Dodać śmietankę, mascarpone, przyprawy, miód i rozkruszone pierniki. Dokładnie wymieszać. Przestudzić,
Formować kulki i obtaczać je w ulubionej dekoracji. 
Układać na talerzu i niewielkich odstępach.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


6 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.