Składniki (na blaszkę 24 cm):
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 100g masła
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 mocnej kawy (espresso)
- 2-3 średnie jabłka
- płatki migdałów
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawę oraz jogurt.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża.
Na wierzchu ciasta ułożyć jabłka, delikatnie przyciskając. Oprószyć cynamonem i posypać płatkami migdałami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 50 min. Do ciasta można zajrzeć dopiero po 30 minutach pieczenia, nie wcześniej, bo ciasto opadnie.
Prodiż: piec jak w piekarniku :) Zajrzeć po 30 minutach i sprawdzić stan upieczenia ciasta. Pieczemy do tzw. "suchego patyczka".
Po wyjęciu z piekarnika, obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz