30 stycznia 2018

Krem z marchewki z pomarańczą

Piękny, słoneczny krem z marchewki z nutą pomarańczy. Czyż nie wygląda jak słoneczko?


Składniki (2 porcje):

- 1kg marchewki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 pomarańcze
- 100 ml mleczka kokosowego z puszki
- 1 plaster świeżego imbiru
- 1 łyżka (płaska) suszonego majeranku
- 1 l wody/bulionu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz

Marchew i cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Z pomarańczy wyciśnij sok.

Przygotowanie w Tefal Companion:
Do misy miksera zamontuj ostrze do wyrabiania. Dodaj marchew, cebulę, imbir i czosnek. Dodaj łyżkę masła. Załóż koszyczek do gotowania na parze. Ustaw program Slow Cook P1.
Następnie zalej wodą/bulionem oraz dodaj sok z pomarańczy. Dodaj przyprawy. Ustaw program Sopu P1. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj mleczko kokosowe.

Przygotowanie tradycyjne:
Warzywa (marchew, czosnek, imbir i cebulę) podsmaż na maśle. Zalej wodą/bulionem. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj sok z cytryny i mleczko kokosowe. Zmiksuj na gładki krem.

Smacznego!

1 komentarz:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.