31 stycznia 2018

Oszukane tiramisu na serku homogenizowanym

Oszukane tiramisu, na serku homogenizowanym z czekoladowym biszkoptem i mnóstwem kakao. Pyszne. W oryginale, jak dla mnie, było za dużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę.


Składniki (na kwadratową blachę 24x24 cm):
* biszkopt:
- 4 jajka
-1/2 -2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
* masa:
- 400g serków homogenizowanych waniliowych
- 200g miękkiego masła
- 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych)
- 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
* poncz:
- 250-300 ml kawy espresso
- 100ml likieru Baileys/amaretto

- 1,5 paczki okrągłych biszkotów
- kakao




Biszkopt:
Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wymieszać.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut, do tzw."suchego patyczka".
Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić tam biszkopt do wystudzenia. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty.

Masa:
Masło utrzeć z cukrem pudem do białości. Dodać serek homogenizowany i mleko w proszki i zmiksować do połączenia się mas. Schłodzić.

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać. Przestudzić.

Na dno formy, wyłożyć jeden blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem i wyłożyć połowę masy. Na masę położyć, namoczone biszkopty. Oprószyć kakao. Następnie położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem. Wyłożyć pozostały krem. Następnie namoczone biszkopty i oprószyć kakao.
Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.

Smacznego!






* przepis pochodzi z bloga 'Gotuję bo lubię'

19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oszukane, bo na serkach homogenizowanych a nie na mascarpone i do tego bez surowych jajek, w ogole bez jajek ;), w kremie :))

      Usuń
  2. Na pewno zrobię bo podoba mi się ten pomysl ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prostu wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi być delikatne! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na prawdę kusząco.
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. oo, podobny przepis widziałam w niedzielnym odcinku "Ugotowanych" i już od tamtej pory bardzo kusi mnie to ciasto! :) wygląda świetnie, zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne składniki, więc kubki smakowe z pewnościa szaleją. Pytanie, które mi się nasunęło to, jaki sens jest używac serków homogenizowanych, jeśli oryginalny przepis na Tiramisu nakzauje używać mascarpone ? W dodatku nie ma dziś na całe szczeście żadnych problemów z jego kupieniem.
    Może zatem lepiej zmienić nazwę deseru na przepis zgodnie z jego autorską recepturą. Jak uważasz ?

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sens jest w tym, ze ser mascarpone jest duzo bardziej tłusty niż serek homogenizowany. Nazwa ma wskazywać, ze ciasto z tego przepisu jest w smaku podobne do znanego nam dobrze - tiramisu :) Czytelnik, ma wiedzieć, przed upieczeniem, czego ma sie spodziewać :) dlatego w tytule jest oszukane tiramisu a nie np kakaowy biszkopt z kremem z serkow homogenizowanych ;) czy jak w autorskim przepisie - Ciasto Latte Machiato - dla mnie osobiscie bardziej ono przypomina tiramisu, dlatego też postanowilam zmienić jego nazwę, podając jednoczesnie źródło przepisu :)

      Usuń
  8. Pewnie,że oszukane tiramisu bo nie ma mascarpone. Oszustwo wyszło na wielki wielki plus, ponieważ jedząc czułam "niebo w gębie"

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietny blog!!!;)szacuneczek, podkradam przepisy;)super

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wygląda!!! Ja robię tradycyjne Tiramisu i również jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam to ciasto na święta i muszę powiedzieć, że jest obłędnie smaczne! Polecam każdemu, robi się szybko i szybko też znika ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam go dzisiaj ale masa wydaje mi się z rzadka:( czy przez noc stania w lodówce to się zmieni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz. Daj znać czy masa się "ściągnęła" przez noc?
      Moim zdaniem powinna się "ściągnąć" ponieważ zawiera w sobie mleko w proszku. Jeśli użyłaś granulowanego, to może być problem :(
      Czekam na info.

      Usuń
  13. masa się ściągneła aczkolwiek nie wystarczająco użyłam mleka w proszku łaciate więc myślę że ok, pozatym ciasto pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko zależy od tego czy mleko w proszku Łaciate jest mlekiem w proszku czy mlekiem granulowanym ;) Bo jeśli granulowane to masa staje się rzadsza po wymieszaniu, a jeśli w proszku, to nie wiem czemu tak słabo się ściągnęło :(
      Najważniejsze, że smakowało :D

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.