Oszukane tiramisu, na serku homogenizowanym z czekoladowym biszkoptem i mnóstwem kakao. Pyszne. W oryginale, jak dla mnie, było za dużo mleka w proszku, dlatego u mnie pojawiło się go mniej. Dzięki czemu jest ono mniej wyczuwalne. Ciasto najlepiej zrobić min 24 godziny przed podaniem. Jak dla mnie ciasto to było bardzo smaczne i z pewnością do tego przepisu powrócę.
Składniki (na kwadratową blachę 24x24 cm):
* biszkopt:
- 4 jajka
-1/2 -2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
* masa:
- 400g serków homogenizowanych waniliowych
- 200g miękkiego masła
- 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych)
- 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
* poncz:
- 250-300 ml kawy espresso
- 100ml likieru Baileys/amaretto
- 1,5 paczki okrągłych biszkotów
- kakao
Biszkopt:
Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wymieszać.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut, do tzw."suchego patyczka".
Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić tam biszkopt do wystudzenia. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty.
Masa:
Masło utrzeć z cukrem pudem do białości. Dodać serek homogenizowany i mleko w proszki i zmiksować do połączenia się mas. Schłodzić.
Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać. Przestudzić.
Na dno formy, wyłożyć jeden blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem i wyłożyć połowę masy. Na masę położyć, namoczone biszkopty. Oprószyć kakao. Następnie położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go ponczem. Wyłożyć pozostały krem. Następnie namoczone biszkopty i oprószyć kakao.
Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Gotuję bo lubię'
A tam zaraz oszukane :)
OdpowiedzUsuńDobre i już!
Oszukane, bo na serkach homogenizowanych a nie na mascarpone i do tego bez surowych jajek, w ogole bez jajek ;), w kremie :))
UsuńNa pewno zrobię bo podoba mi się ten pomysl ;D
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być delikatne! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńwygląda na prawdę kusząco.
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
oo, podobny przepis widziałam w niedzielnym odcinku "Ugotowanych" i już od tamtej pory bardzo kusi mnie to ciasto! :) wygląda świetnie, zapiszę sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne składniki, więc kubki smakowe z pewnościa szaleją. Pytanie, które mi się nasunęło to, jaki sens jest używac serków homogenizowanych, jeśli oryginalny przepis na Tiramisu nakzauje używać mascarpone ? W dodatku nie ma dziś na całe szczeście żadnych problemów z jego kupieniem.
OdpowiedzUsuńMoże zatem lepiej zmienić nazwę deseru na przepis zgodnie z jego autorską recepturą. Jak uważasz ?
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Sens jest w tym, ze ser mascarpone jest duzo bardziej tłusty niż serek homogenizowany. Nazwa ma wskazywać, ze ciasto z tego przepisu jest w smaku podobne do znanego nam dobrze - tiramisu :) Czytelnik, ma wiedzieć, przed upieczeniem, czego ma sie spodziewać :) dlatego w tytule jest oszukane tiramisu a nie np kakaowy biszkopt z kremem z serkow homogenizowanych ;) czy jak w autorskim przepisie - Ciasto Latte Machiato - dla mnie osobiscie bardziej ono przypomina tiramisu, dlatego też postanowilam zmienić jego nazwę, podając jednoczesnie źródło przepisu :)
UsuńPewnie,że oszukane tiramisu bo nie ma mascarpone. Oszustwo wyszło na wielki wielki plus, ponieważ jedząc czułam "niebo w gębie"
OdpowiedzUsuńSwietny blog!!!;)szacuneczek, podkradam przepisy;)super
OdpowiedzUsuńSuper wygląda!!! Ja robię tradycyjne Tiramisu i również jest obłędne :)
OdpowiedzUsuńwygląda fajnie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto na święta i muszę powiedzieć, że jest obłędnie smaczne! Polecam każdemu, robi się szybko i szybko też znika ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam go dzisiaj ale masa wydaje mi się z rzadka:( czy przez noc stania w lodówce to się zmieni?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero teraz. Daj znać czy masa się "ściągnęła" przez noc?
UsuńMoim zdaniem powinna się "ściągnąć" ponieważ zawiera w sobie mleko w proszku. Jeśli użyłaś granulowanego, to może być problem :(
Czekam na info.
masa się ściągneła aczkolwiek nie wystarczająco użyłam mleka w proszku łaciate więc myślę że ok, pozatym ciasto pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy od tego czy mleko w proszku Łaciate jest mlekiem w proszku czy mlekiem granulowanym ;) Bo jeśli granulowane to masa staje się rzadsza po wymieszaniu, a jeśli w proszku, to nie wiem czemu tak słabo się ściągnęło :(
UsuńNajważniejsze, że smakowało :D