1 lutego 2018

Oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej

Smak z dzieciństwa! Dziękuję Paulino za przepis! Zagoszczą u nas na dłużej.
Tradycyjnie oprószone tylko cukrem pudrem. Więcej nie trzeba ;)
Jak wiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam!

Składniki:
- 250g białego sera półtłustego
- 250g mąki
- 100g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu/wódki
- 1 łyżka cukru
- cukier puder do oprószenia
- 1 l oleju



Ser przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki.
Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć na złoty kolor.


Wyjąć na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wspaniałe oponki, aż zgłodniałam. Super zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis na oponki, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co będzie szybciej do zrobienia te mega oponki czy te racuchy z serka homOgenizowanego?wszytko bym jadła, jescze takie apetyczne fotki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm czasowo podobnie wyjdą :) chociaż racuchy z serka homogenizowanego może ciut szybciej, bo nie trzeba rozwałkować ciasta i wycinać tylko łyżka nakładasz :) Najlepiej zrób to i to, co będziesz żałować sobie szczególnie w tłusty czwartek ;)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.