30 kwietnia 2018

Pudding chia z mango i truskawkami

Uwielbiam puddingi chia! Szczególnie teraz, kiedy za oknem jest tak gorąco - pudding chia jest moim zbawieniem, oczywiście oprócz lodów ;) Dzisiaj mam dla Was przepis na pudding chia z mango i z musem z truskawek.
Składniki na 3 porcje:
- 80g nasion chia
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 laska wanilii
- truskawki (można użyć mrożonych)
- dojrzałe mango

Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Do misy miksera zamontuj mieszadło. Dodaj mleczko kokosowe, miód i nasiona chia.
Ustaw program: temperatura: 35 C, obroty: 2 czas: 5 minut.
Gotowy pudding przelej do miseczek i odstaw w chłodne miejsce.

Sposób przygotowania tradycyjnego:
Mleczko kokosowe podgrzej i dodaj nasiona chia. Dokładnie wymieszaj. Odstaw z palnika. Po 5 minutach ponownie wymieszaj. Czynność powtórz jeszcze 2 razy. Odstaw w chłodne miejsce. Gdy pudding się już zetnie, przełóż do miseczek.

Truskawki świeże obierz z szypułek i rozgnieć widelcem (mrożone wrzuć do garnuszka i zalej niewielką ilością wody i podgrzewaj aż truskawki się rozpadną) . Mango obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Przed podaniem, gotowy pudding ozdób owocami.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda. Nigdy nie robiłam puddingu, ale muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.