W końcu udało mi się spisać dokładnie jak robię moją młodą kapustkę z koperkiem, bez mięsa. Może być ona dla Was bazą do dodania podsmażonych skwarek, kiełbaski czy innego rodzaju mięsa. Ja lubię taką postną - z dużą ilością koperku.
- 2 główki młodej kapusty
- duży pęczek koperku
- 1,5 łyżki masła
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1,5-2 łyżki płaskie cukru
- 0,5-3/4 szklanki wody
- sól, pieprz
Kapustę kroimy na 4 części, następnie myjemy pod wodą i kroimy na centymetrowe paski. Wkładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę, masło, cukier. Gotujemy pod przykryciem ok 8 minut. W międzyczasie zamieszać 2-3 razy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny (lub ocet winny) - do smaku.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz