26 czerwca 2018

Gnocchi z masłem szałwiowym

Przepis ten robię od dawna ale dopiero teraz udało mi się go obfocić (nie ma to jak urlop w pracy, co daje mi więcej czasu na zajęcie się blogiem i gotowaniem). Przepis jest tak prostu a uwierzcie mi, że gnocchie wychodzą pyszne. Nie bójcie się szałwii, ona w tym daniu robi dużą robotę. Do tego ten maślany sosik. Ajj pyszności!Do tego podane w takiej pięknej porcelanie od Porcelana Lubiana - aż oczy się uśmiechają jak widzą to danie. Gnocchi możecie podać z plastrami parmezanu jak u mnie ale nie jest to konieczne - ja po prostu parmezan kocham miłością ogromną i daję go wszędzie :)

Składniki (na 2 porcje)
- 700 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
- 150-200 g mąki pszennej typ 405
- 1 jajko rozm.M
- 1 łyżeczka mielonego piepszu
- sól
- 2 łyżki masła
- świeża szałwia

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, podsypując mąką, gdyby się za mocno kleiło do rąk.
Następnie ciasto podziel na 4 części. Porcję ciasta rozwałkuj i pokrój jak kopytka. Następnie uformuj gnocchie jak na filmiku.

Gotowe gnocchie wrzucaj na gotującą się i osoloną wodę. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozpuść masło i dodaj gałązki szałwii i ugotowane gnocchie. Podsmaż na złoty kolor.
Podawaj na ciepło. Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.