Ciasto bez mąki? Czemu nie! Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli chcecie zrobić je w wersji świątecznej - dodajcie łyżeczkę przyprawy do piernika - będzie obłędne :) Do tego kubek gorącej kawy i można się delektować dobrym i wilgotnym kakaowym kawałkiem ciasta :) Ciasto jest dobre dla wegetarian i wegan.
Skladniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka lub 2 banany lub 3 łyżeczki mielonego lnu zalanego wrzątkiem*
- 2 łyżki kakao
- 1 banan
- 0,5 łyżeczki płaskiej sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie dodać przyprawę do piernika lub sam cynamon
- cukier puder do oprószenia
- cukier puder do oprószenia
Fasolę dokładnie wypłukać na sitku i zblenderować z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-45minut, do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu wystudzić na kratce (wyjąć z formy).
Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
* mielony len (3 łyżeczki) zalać 6-cioma łyżkami wrzątku, zamieszać i zostawić do napęcznienia
Piękne to ciasto :) Na pewno pycha.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i znakomicie!
OdpowiedzUsuńWygląd rewelacja!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, mega dzięki za inspiracje cook-yourself
OdpowiedzUsuńDaga