Do tych ziemniaków zabierałam się kilkakrotnie, ale zawsze coś mnie od nich odciągało i albo były w postaci gotowanych z koperkiem, albo na naszym stole pojawił się ryż. Aż w końcu się spięłam i w niedzielę na naszym stole obiadowym, razem z tą piersią z kurczaka i z tą sałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków, to to, że niestety trzeba przeznaczyć na ich przygotowanie ponad godzinę.
Składniki (dla 2 osób):
- 4 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy (czosnek granulowany, papryka, oregano)
- sól
Ziemniaki dokładnie umyć i naciąć, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Dokładnie nasmarować je oliwą i posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 1h. Podczas pieczenia delikatnie posmarować je oliwą. Po godzinie, wyjąć je z piekarnika i obsypać przyprawami. Wsadzić na kolejne 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym i ulubionym mięsem.
Smacznego!
Kilka dni temu zrobiłem identyczne ziemniaki :) Tylko jeszcze nie udostępniłem przepisu. Były pyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i tak też pewnie smakują:)
OdpowiedzUsuńOj tak !
UsuńJakie śliczne! A jakie muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Obłędne! nabrałam ochoty
OdpowiedzUsuńTeż takie robię :) potwierdzam, że są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńU mnie powtórka prawdopodobnie w weekend :)
Usuńmuszę wypróbować wersję nacinaną, swoje zawsze kroję ;]
OdpowiedzUsuńSpróbuj, smakują inaczej niż te krojone :)
UsuńTakie ziemniaki muszą świetnie smakować, z pewnością wypróbuję!:) Dzięki za inspirację:)
OdpowiedzUsuńte ziemniaczki wyglądają BOSKO, super pomysł :), a możesz mi tylko podpowiedzieć jak postępujesz z solą - w sensie czy je nacierasz może wcześniej czy tylko razem z innymi przyprawami posypujesz i to jest wystarczające ? z góry dzięki za informację ...
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jeśli chodzi o sól, to najpierw ziemniaki nacieram oliwą/olejem (co tam mam pod ręką) a później solę solą z młynka. Przyprawami posypuję dopiero po godzinie pieczenia.
Usuńo super, dziękuję za odpowiedź :), pozdrawiam, Kasia
OdpowiedzUsuńCzy ziemniaki w środku też są chrupkie czy spiekają się tylko z zewnątrz?
OdpowiedzUsuńZiemniaki spiekają się tylko z zewnątrz. W środku są tak jak ziemniaki z ogniska :)
UsuńWypróbowałam przepis :) Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńZnam je jako ziemniaki hasselback, pyszne do śledzi
OdpowiedzUsuńOoo nie znałam ich pod taką nazwą :)
Usuń