Moja pierwsza w życiu chałka i do tego taka pyszna, z masą chrupiącej kruszonki. Chałka nie należy do tych najsłodszych, ale od czego jest miód czy konfitura? Przepis ten jest cudowny - chałka jest puszysta, rumiana i do tego ta kruszonka! ahhh czego chcieć więcej?
Składniki (na 4 szt.chałeczek):
- 500 g mąki pszennej + mąka do kruszonki
- 5,5 łyżki cukru + cukier do kruszonki
- 3 łyżki miękkiego masła
- 300 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 7g drożdży instant lub 20g świeżych
- szczypta soli
Drożdże rozpuścić z 0,5 łyżki cukrem i 1 łyżeczką mąki w 10 łyżkach ciepłego mleka. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, 2 łyżki masła, sól, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Ugnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub matę silikonową i podzielić na 4 kawałki. Z każdego kawałka uformować 5 ruloników jednakowej wielkości. Zapleść chałkę*.
Zaplecione chałki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia.
Z pozostałego masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę.
Chałki nasmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C przez 20-25 minut, do tzw.suchego patyczka.
Smacznego!
Takie mini-chałki to świetny pomysł. :) Podoba mi się ta nuta pomarańczy i zdaję sobie sprawę, że wieki nie jadłam chałki.
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :mniam:
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńAz trudno uwierzyc, ze to twoj chalkowy debiut - wyglada oblednie!
OdpowiedzUsuńOj tak! debiut, aż wstyd się przyznać, bo każdą chałkę wciągam jak smok ;) ale teraz już nie kupię takiej ze sklepu :) Od samodzielnego wykonania chałki odstraszało mnie jej zaplatanie, ale nie taki diabeł straszny jak go malują ! łatwizna :)
Usuńja poproszę o 2 sztuki tylko dla mnie jeszcze cieplusie......ach
OdpowiedzUsuń