9 października 2012

Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a

Nasze jedne z ulubionych makaronowych dań. Robi się go błyskawicznie i błyskawicznie znika. Przepis z serii - mało składników-expresowe przygotowanie. Polecam z czystym sumieniem. Smakować będzie również dzieciom. W oryginalnym przepisie należy użyć makaronu muszelki, ja, korzystając z tego, że zostałam zaopatrzona przez firmę Podravka w makarony i nie tylko, postanowiłam wykorzystać Ich makaron - kolanka Chiggeri 100% durum. Polecam!

Składniki (4-6 porcji):*
- 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty
- 300g mrożonego zielonego groszku
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 150g sera parmezan
- 1 cytryna
- mały pęczek mięty
- olej, masło
- sól, pieprz


W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano na opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku). W międzyczasie boczek drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i masło, rozpuścić. Dodać boczek i delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem i smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty. W tym czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę. Makaron odcedzić, zostawiając nieco ugotowanej wody. Makaron dodać do boczku. Cytrynę przekroić na pół i dodać sok do makaronu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zdjąć patelnię z ognia. Ważne jest to, aby sos miał kremową i gładką konsystencję. Jeżeli jest za gęsty, dodaj wody z makaronu, aby go nieco rozrzedzić. Wsypać starty parmezan i dokładnie wmieszać go w makaron.

Smacznego!


____________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/

Firma Podravka przygotowała dla swoich klientów kolejną propozycję – najwyższej jakości makarony. Nowe produkty dostępne są w sklepach w 9 najpopularniejszych kształtach, takich jak: spaghetti, świderki, pióra, nitki cięte, a także muszelki, kokardki, kolanka oraz gniazda wstążki i gniazda nitki.
Makarony marki Podravka wyróżnia najwyższa jakość, doskonały smak oraz charakterystyczna, lekko złocista barwa. Są one w 100% wytwarzane z semoliny – gruboziarnistej mąki otrzymywanej z wysokogatunkowej pszenicy durum. Dzięki wykorzystaniu najlepszej jakości naturalnych składników oraz nowoczesnej technologii produkcji, makarony Podravka zachowują sprężystość i nie rozpadają się podczas gotowania. Należy bardzo pilnować czasu gotowania, aby nie przegotować makaronu.
Ze względu na różnorodność kształtów, znakomity smak oraz łatwość przyrządzania, makarony Podravka stanowią gwarancję udanego i pysznego posiłku. Nowe produkty doskonale wpisują się w bogate portfolio Podravki i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw.

* przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy może gotować'

10 komentarzy:

  1. Już wiem co jutro będzie na obiad :) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, że podsunęłam Ci propozycję obiadową :) Smacznego!

      Usuń
  2. Cos mi sie zdaje, ze juz ten makaron robilam i ze bardzo nam smakowal :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię przepisy Jamiego, ten będzie kolejnym, który wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przepisy Jamiego poznałam niedawno i jestem zachwycona! Szkoda tylko, że nigdzie nie mogę dostać jego książki "Moje obiady" :(

      Usuń
  4. z takim sosem jadłam też kaszę i też jest pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mi tez bardzo smakuje, rrewelacja! dodałam boczku od Kani i opłacało się :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.