Przepis na ten piernik krąży w internecie już od dawien dawna. Mnie się udało, za grosze, kupić książkę kucharską Marii Lemnis i Henryka Vitry, w której jest oryginalny przepis na ten piernik staropolski. Piernik ten jest pyszny, niezawodny i rozpływa się w ustach - jednym słowem - polecam, nie zawiedziecie się.
To już ostatnie dni na przygotowanie tego piernika. Piernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6ciu) na 'skruszenie'. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu ("parter" lodówki lub - co najlepsze - w chłodnej piwnicy) Jeśli chcecie, aby na Waszych stołach w Wigilię pojawił się ten piernik, to do roboty! Ostateczny termin robienia ciasta to 1 grudnia :)
- 0,5 kg naturalnego miodu
- 250g masła
- 0,5 szklanki zimnego mleka
- 1,5 - 2 szklanki cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker'a
- pół łyżeczki soli
- 2-3 torebki przypraw do piernika
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Ostudzić.
Sodę rozpuścić w mleku.
Dodać stopniowo, wyrabiając ręką lub hakiem w KA, mąkę, jajka, rozpuszczoną sodę, sól i przyprawę korzenną. Dokładnie wyrobić.
Można dodać garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało.
*********************************************************************************
PIECZENIE
Dojrzałe ciasto podzielić na trzy części i każdą część rozwałkować na wielkość blachy, w której będzie pieczony piernik, na grubość ok 5mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C, przez ok 15-20 minut.
Zaraz po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją.
Wystudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Oczywiście wybór przełożenia, należy do was. Można np. przełożyć masą kajmakową, masą orzechową, a nawet marcepanową.
Po przełożeniu piernika, ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć deską lub odpowiedniej wielkości książkami.
Piernik ten długo zachowuje świeżość, zwłaszcza wtedy, kiedy przechowywany jest w chłodnym miejscu.
Przed podaniem (u mnie ok.2-3 dni przed) polukrować lub polać polewą czekoladową.
Idealna polewa czekoladowa:
Składniki:
* polewa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200 ml mleka
Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.
___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
w tym roku też piekę z tego przepisu. Zaczynam jutro ;)
OdpowiedzUsuń