26 listopada 2012

Kruidnoten - najszybsze pierniczki

Święta już za miesiąc, prezenty kupione w 99% - wiem szalone, ale w końcu (po kilku latach obiecywania sobie ;)) udało nam się skompletować większą część prezentów dużo wcześniej, a nie, jak zawsze, na ostatnią chwilę :) Skoro idą Święta to muszą być pierniki. Piernik staropolski (klik) leżakuje już w lodówce, a w planach jest pieczenie pierników ze sprawdzonego i niezawodnego przepisu (ale to dopiero na początku grudnia). Ten zapach przyprawy korzennej unoszący się w mieszkaniu, powoli wprowadził mnie w atmosferę zbliżających się Świąt. Wiem, że wiele z Was pomyśli sobie, że to za wcześnie, że po co itd. Ale dla nas te Święta będą wyjątkowe - bo pierwsze w naszych czterech kątach :) No ale nie o tym miała być mowa. Miało być o piernikach :) Zatem już powracam na dobre tory :) Pierniki :) Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że to niemożliwe. Jak to? Pierniki zrobione w tak krótkim czasie? Na pewno nie będą przypominać w smaku, tych leżakujących i nabierających mocy.
Myliłam się...i dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki.
Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie - kolejne tyle. Najdłużej z tego wszystkiego zajmuje ich pieczenie. Są wyjątkowe. Sama nie wiem przez co. Może przez ich kształt i rozmiar, a może przez to, że są kruche na zewnątrz i miękkie w środku? Sama nie wiem. Musicie wypróbować. 
Niestety pierniki lubią twardnieć. Ale można sobie z tym poradzić - trzymając je w szczelnej puszce lub szczelnym słoiku. O ile u Was pierniczki będą tak długo leżeć ;)

Składniki (na ok.40 pierniczków):
- 115g mąki pszennej tortowej
- 50g miękkiego masła
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki kakao
- 50g brązowego cukru
- szczypta soli


Piekarnik nagrzać do 160C.
Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego i układać je na blasze, zachowując niewielkie odległości (pierniczki delikatnie urosną).
Piec ok.20 min bez termoobiegu.
Ostudzić i przełożyć do szczelnej puszki.

Smacznego!


* przepis pochodzi z bloga 'addio pomidory'

9 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :)
    A czy da się ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka, czy jest za miękkie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Ciasto jest trochę za miękkie na wykrawanie :( chociaż odrywało się i formowało je bardzo miło i szybko. Może gdyby dodać więcej mąki, to i dałoby się wykrawać, tylko nie wiem czy wtedy nie byłyby za twarde po upieczeniu:(

      Usuń
  2. Ale się cieszę, że już nadszedł ten czas, kiedy można piec pierniki na święta!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm.... zjadłabym i to ze smakiem !

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze kuleczki - też wypatrzyłam je u Ani i chyba zrobię w ty roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię koniecznie! Na Święta! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobienie z podwójnej, a nawet potrójnej porcji, bo znikają w ekspresowym tempie ;)

      Usuń
  6. W sam raz na święta, muszę wypróbować!

    zapraszam do siebie:
    http://kraina-sosny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.