28 listopada 2012

recenzje - Kamis Kulinarne Inspiracje - kurczak ze śliwką owijany boczkiem

Moje pierwsze podejście z Kulinarnymi Inspiracjami Kamisa. Na pierwszy ogień poszła mieszanka przypraw do kurczaka ze śliwką, owiniętego boczkiem. W skład przypraw wchodzi: czosnek granulowany, papryka, tymianek, rozmaryn i kolendra. Rozwiązanie to jest bardzo przydatne dla osób, które mało gotują w kuchni a chcą zabłysnąć np podczas kolacji dla znajomych. Plusem tego zestawu jest to, że wykorzystujemy wszystkie przyprawy, dzięki czemu nic nam nie zostaje i nic nie wietrzeje. Bo wiadomo, im dłużej przyprawy zostają nieużywane, tym szybciej tracą swój aromat i smak.
Kurczak ten smakował nam bardzo i do tego pieczone ziemniaczki - czego chcieć więcej?


Składniki:
- 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa
- 16 suszonych śliwek (dałam mniej)
- 300g wędzonego boczku w plastrach
- 500g pieczarek
- 375ml śmietanki UTH 30%
- 700g obranych ziemniaków
- 1 łyżka oleju (dodałam 2)
- sól morska Kamis Specjalite


Ziemniaki pokroić w 3 cm kostkę. Dodać olej, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
W międzyczasie, oczyścić mięso z błonek. Wzdłuż każdego filetu zrobić kieszeń. W każdą kieszeń wsypać po szczypcie czosnku i następnie włożyć śliwki. Filety posypać papryką, tymiankiem i delikatnie solą (należy pamiętać, że boczek jest słonawy), a następnie każdą pierś, na całej długości, owinąć ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełożyć na patelnię i obsmyć. Następnie zalać śmietanką, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przykryć i dusić 10-15 minut. Posolić do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą oraz sałatą z sosem vinegret.

Smacznego!


___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Lubię połączenie mięsa i śliwek.

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam w ubiegłym miesiącu :D taka połówka piersi to zdecydowanie za dużo jak na jedną osobę, dlatego z piersi robię mniejsze kotleciki i roladki drobiowe ze śliwką w środku robię, wychodzą dużo mniejsze i dużo lepsze :) do tego ryż i mrożone krótkie marcheweczki, znakomite danie :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.