24 grudnia 2012

Śledzie z żurawiną

Podobno Święta bez śledzia to nie Święta - tak mówi mi  co roku mój Mąż. Dlatego w tym roku będzie miał je w sześciu odmianach. Tak, tak - sześciu :) Teraz już wiem, dlaczego chodzi On cały czas do kuchni i on stop lodówkę otwiera ;) Ja, niestety za śledziami nie przepadam, a nawet mogę Wam powiedzieć, że ich nie lubię, dlatego opisy smaku śledzi będą w wykonaniu mojego Męża. Śledzie z żurawiną w smaku są delikatne z nutką słodyczy. Nie wymagają za dużego leżakowania, dlatego zdążycie jeszcze zrobić je na dzisiejszą Wigilię.


Składniki:
- 4 filety matiasów z zalewy solnej (wymoczone)
- 3 cebule
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków (lub 3-4 całe)
- 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz w ziarnach
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- olej


Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oleju z przyprawami i żurawiną. Przestudzić. Filety pokroić w paski i wymieszać z ostudzoną cebulą.
Marynować w lodówce przez 8-12h.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.