24 stycznia 2013

Precle najlepsze, na słodko, Cioci Ann

Nigdy, ale to przenigdy, nie przypuszczałam, że na youtube-owskim kosmetycznym kanale*, znajdę przepis na cokolwiek do jedzenia. Myliłam się! I dobrze! Bo tak dobrych precli nie jadłam nigdy w życiu. Do tego są tak łatwe do wykonania, że aż grzech nie spróbować ich upiec. Są pyszne! Puszyste i z elastyczną skórką. Pycha! 

Składniki (na 16 precli):
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła + 100g
- 6 łyżek brązowego cukru
- 25g świeżych drożdży (lub 2x7g suchych drożdży)
- 2 łyżeczki soli 
- 1/3 szklanki sody
- 2 szklanki wody
- drobny cukier, cynamon, sezam, mak, gruboziarnista sól


Mleko podgrzać, odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do pozostałego mleka dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Delikatnie przestudzić.
Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Dodać mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia ilości.
Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 16 jednakowych części. Każdą kuleczkę, rozwałkować w długi i cienki wałek. Uformować precle (kształt wg Waszego upodobania).
W misce lub głębokim talerzu (tak, abyście mogli zamoczyć uformowanego precla) rozpuścić w wodzie.
Uformowane precle zamoczyć w wodzie z sodą i układać na blachę w średnich odstępach (precle urosną! - u mnie na blaszce zmieściły się 4 precle).
Piec w 220C przez 10-12 minut (do zarumienienia - piekarnik góra i dół).
100g masła rozpuścić. Upieczone precle namaczać (górę precla) w soli i następnie w mieszance cukru z cynamonem, sezamie, maku czy gruboziarnistej soli - wg Waszego smaku.

Smacznego!


* przepis pochodzi z kanały KatOsu

1 komentarz:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.