11 lutego 2013

Czekoladowy jabłecznik z budyniem

Jeśli chodzi o jabłecznik, to najlepszym i najsmaczniejszym jabłecznikiem, jest jabłecznik mojej babci. Więcej jabłek niż ciasta. Rozpływający się w ustach. Przepyszny. Cały czas dążę do tego, aby upiec taki jabłecznik jaki piekła moja Babcia. Do ideału mi jeszcze daleko. Dlatego też eksperymentuję w kuchni. Jednym z takich eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo :)

Składniki: 
* ciasto:
- 1 opakowanie masła (200g)
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 - 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
* masa jabłkowa:
- 10 średniej wielkości jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki cukru
* masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu)
 


Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce.

Masa jabłkowa.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na czekoladowy spód.

Masa budyniowa: 
Budynie ugotować w mleku. Wyłożyć na jabłka.

Drugą część czekoladowego ciasta, wyjąć z zamrażalki i równomiernie zetrzeć na grubych oczkach na budyń.
Ciasto piec przez 45-50 minut w 180C.

Smacznego !



7 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.