18 lutego 2013

Biszkopt z masą karpatkową i musem truskawkowym

Rozpływające się w ustach, puszyste, z delikatnym kremem karpatkowym i musem truskawkowym ciasto. Jest przepyszne. Zimowe przypomnienie lata. Nic więcej nie napiszę. Po prostu spróbujcie!

Składniki:
* biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* krem karpatkowy:
- 3 budynie waniliowe
- 1 l mleka
- 9-10 łyżek cukru (jeśli budyń wymaga)
- 200g miękkiego masła

* mus truskawkowy:
- 500g mrożonych truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku





Białka ubić na sztywno. Następnie, ciągle miksując, dodawać cukier. Utrzeć do uzyskania gładkiej masy (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodać pojedynczo żółtka, oraz przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto wylać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić go na ziemię (lub deskę) z wysokości kolan. Obkroić boki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Budyń ugotować w 1 litrze mleka, wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Dodać miękkie masło i utrzeć na gładki krem.
Truskawki rozmrozić i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do truskawek. Dokładnie wymieszać.

Biszkopt przeciąć na 3 blaty i przełożyć je masą karpatkową. Na wierz wylać mus truskawkowy.
Wsadzić do lodówki na min. 4h, aby mus truskawkowy się ściął.

Smacznego!




* przepis pochodzi z bloga 'Zgotowani' z moimi modyfikacjami


15 komentarzy:

  1. jak pięknie wygląda! i aż ślinka cieknie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie...KArpatkowa masa musi byc wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej podoba mi sie ten mus. Pewnie pachnie i smakuje latem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja miałam to szczęście że je zjadłam. I powiem jedno: zjadłabym jeszcze!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie a zamiast truskawek mozna zrobic mus z malinami ???

    OdpowiedzUsuń
  6. naprawde jest pyszny :) ja zrobiłam mus malinowy doslownie palce lizac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. w jakich to ma być proporcjach ? ciasto krem ciasto mus? czy jakoś inaczej?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten co jest na zdjeciu, jest w takich proporcjach jak napisalas(es). Jednak jak dla mnie najlepszy jest w proporcjach ciasto-krem-ciasto-krem-ciasto-mus :))

      Usuń
  8. Czy biszkopt wymaga nawilżenia?Martwię się żeby nie był zbyt suchy i twardy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz bardzo wilgotne biszkopty, to możesz go nasączyć. Ja nie nasączyłam i po całonocnym leżakowaniu w lodówce był pyszny, lekko wilgotny i nie był twardy ;) Biszkopt powinien wilgotność wyciągnąć delikatnie z kremu.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedz:) Zaraz zabieram się za pieczenie:)

      Usuń
  9. Bardzo się cieszę ze smakował:)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.