12 marca 2013

Ciasto drożdżowe

Może nie jest tak pyszne jak drożdżowiec mojej Babci, ale smak ma podobny. Obiecuję, że jak dojdę do perfekcji i w końcu uda mi się upiec drożdżowe ciasto takie jak piekła moja Babcia, podzielę się z Wami przepisem.
Podczas pieczenia w domu unosił się tak boski zapach, że myślałam, że zjem ciasto przez okienko od piekarnika ;) Ahhh ta kruszonka :)
Składniki:
- 6 szklanek mąki pszennej + 2-3 łyżki na kruszonkę
- 4 jajka
- 1-1,5 szklanki cukru + 2-3 łyżki na kruszonkę
- 200g masła + 100g na kruszonkę (zimnego masła)
- 60g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka



Z mleka, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić, aby "ruszył".
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, jajka, roztopione masło i zaczyn. Dokładnie i długo wyrobić ciasto (będzie lepkie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Ze zimnego masła (100g), mąki i cukru zrobić kruszonkę.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i obsypać kruszonką.
Odstawić na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C (góra-dół). Piec 40-45 minut, do tzw. "suchego patyczka".

Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 


5 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.