1 maja 2013

Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika

Chleb na maślance to jeden z najsmaczniejszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Lekko zbity, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Prosty w wykonaniu i ze składników ogólnodostępnych. Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka! 


Składniki:
- 500g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej
- 30g świeżych drożdży lub 2 op drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5-2 łyżeczek soli
- 100g pestek dyni
- 100g ziaren słonecznika


Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna.
Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości).
Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić.
Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem).
Chleb piec ok.50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeni wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Smacznego!





* przepis pochodzi z bloga 'Pieczenie chleba i inne przepis: Chleby na każdy dzień. Przepisy na domowy wypiek chleba. Chleb z automatu i nie tylko.'

5 komentarzy:

  1. Faktycznie, wygląda na mega-chrupiący chlebek :) Wypróbuję koniecznie!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiał cudownie chrupać ziarnami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niebawem spróbuję zrobić i dam znać co mi z tego wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Typ maki?��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przepisu wykorzystałam mąkę pszenną typ 1850 graham ale robiłam również z mąki pełnoziarnistej Lubella i również wyszedł :)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.