27 maja 2013

Biała pavlova, beza z truskawkami i borówką amerykańską

Biała pavlova była moją pierwszą w życiu upieczoną/zrobioną pavlova i na pewno nie ostatnią! Co prawda bezę piecze się długo ale warto, bo smak jest nieziemski. Poniższa pavlova była moim prezentem dla mojej Mamy w jej dniu. Widziałam, że bardzo smakowała i z czego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem :)

Składniki:
- 4 białka (rozm.L - 150ml)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 125g mascarpone mocno schłodzonego
- 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej
- 1 laska wanilii
- truskawki
- borówki amerykańskie

Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok.23cm. Wyłożyć pianę i delikatnie ale sprawnym ruchem podnieść boki bezy.
Piekarnik nagrzać do 150C (bez termoobiegu).
Wsadzić bezę i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100C i piec-suszyć przez 3h (nie uchylać drzwiczek piekarnika). Długie suszenie bezy w niskiej temperaturze spowoduje, że beza będzie z wierzchu blada i chrupiąca a w środku miękka.
Po upieczeniu z bezy zdjąć delikatnie papier i wystudzić.
Mascarpone i śmietanę umieścić w misce miksera, dodać ziarna z laski wanilii i ubić na sztywno. Uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Ubitą śmietanę przechowywać w lodówce do czasu podania pavlovej.
Truskawki umyć odszypułkować i przekroić na połówki.
Borówki umyć i wysuszyć.

Przed podaniem, na bezę wyłożyć bitą śmietanę i owoce i od razu podawać. Beza pod ciężarem śmietany i owoców będzie powoli się zapadać.

Smacznego!





5 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.