31 lipca 2013

Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem

Jakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno 
(ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!
 


Składniki:
* ciasto:
- 25g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 125 ml mleka + 2 łyżki
- 50g masła
- 3 żółtka + 1 jajko
* farsz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1/3 puszki groszku konserwowego
- tarty parmezan
- sezam/czarnuszka/gruboziarnista sól
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy do kurczaka


 

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i 1 łyżeczką mąki. Dodać 1 łyżkę ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagrzać i rozpuścić w nim masło. Odstawić do wystudzenia.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, 3 żółtka, rozczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia (podwojenia wielkości).
W międzyczasie przygotować farsz. 
Cebulę posiekać w kosteczkę. Pierś pokroić drobno. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać cebule i porządnie ją zeszklić. Doprawić do smaku. Wystudzić.
Dodać groszek i dokładnie wymieszać.
Ciasto dość cienko rozwałkować. Wykrawać krążki i faszerować je kurczakiem z groszkiem. Na wierzch farszu wsypać trochę tartego parmezanu. Zalepiać jak pierogi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. 
Pierogi posmarować rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mleka.
Posypać czarnuszką/sezamem lub gruboziarnistą solą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez ok 15-20 minut. 

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. musza być pyszne ! ;) ja uwielbiam kurczaka z kukrydza wiec pewnie bym zmienila na kukrydze ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego pieroga nigdy nie odmawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujący farsz, lubię drożdżowe pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają nieziemsko! Muszę wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto genialne, farsze można komponować.
    Znakomicie wyszły niedawno z pieczarkami. Dziś 4 smaki: z mięsem, ze szpinakiem, ruskie oraz z kasza gryczana i grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można zagnieść ciasto dzień wcześniej

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.