10 grudnia 2013

Prosta czekoladowo-korzenna tarta

Przepis na tą tartę jest banalnie prosty. Potrzebujemy 4 składników - korzennych ciastek, masła, czekolady i śmietany kremówki. Każdemu wyjdzie. U mnie dzisiaj, w wersji korzennej ale na zwykłych herbatnikach też wyjdzie. Tak na prawdę możecie wybrać swoje ulubione herbatniki. Tarta jest mega czekoladowa i z lekko chrupiącym spodem. Do przepisu, warto jest wziąć dobrą jakościowo czekoladę.


Składniki (na formę o średnicy 24cm):
- 150g korzennych ciastek (użyłam tych samych co do kremu - klik)
- 250g gorzkiej czeklady
- 50g białej czekolady
- 400ml śmietany kremówki
- 100g masła



Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut.
W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu, masło. Nie doprowadzić do wrzenia.
Ciastka połamać i przełożyć je do malaksera. Dodać ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć dno formy do tarty*  i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut.
W kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę (gorzką i białą - ich ilość zależy od Waszego upodobania) razem ze śmietaną. Od czasu do czasu mieszać. Masę lekko wystudzić i lekko zmiksować (opcjonalnie dodać cukru pudru, jeśli będzie za mało słodkie). Przelać na podpieczony spód. Tartę wsadzić do lodówki i schłodzić min.2 godziny. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby tarta się dobrze kroiła. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub oprószyć cynamonem.

Smacznego!





____________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/

* najlepiej użyć taką, co ma wyjmowane dno, np taką, dostępną w sklepie Rossi.

Wyposażenie wnętrz - Rossi.pl


10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam takie tarty!

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędnie czekoladowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta czekoladowa, czyli rozpusta w biały dzień :D w atmosferze Bożego Narodzenia pewnie pasuje jej korzenność :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka gładka i kremowa ! Idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od ciasta nie można oderwać wzroku!
    Również posiadam taką formę z wyjmowanym dnem, jest bardzo praktyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko cztery skladniki, a taki efekt? Nie ma zmiluj, zapisuje do zrobienia! Toz to niebo czekoholika :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda nieziemsko, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.