12 marca 2014

Naleśniki pełnoziarniste

Przepis na te naleśniki musiał swoje odczekać, ponieważ nie udało mi się sfotografować naleśników. Ale się spięłam i zdjęcia są. Naleśniki wychodzą pyszne i są przede wszystkim zdrowe od tych tradycyjnych. Smaży się je identycznie jak normalne. Znikają w podobnym (ekspresowym ;)) tempie. Idealne zarówno na słodko jak i do wytrawnych krokietów (np. ze szpinakiem i serem ). Polecam!


Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki zimnego mleka
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 3 jajka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 0,5 łyżeczki soli


Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut.
Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu.
Podawać z ulubionym nadzieniem.
Smacznego!
 ___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
http://www.neoflam.pl/

3 komentarze:

  1. A na czym polega pełnoziarnistość tych naleśników? Dajesz jakąś specjalną mąkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki z mąki pełnoziarnistej! Mają swój charakterystyczny smak :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.