Foremki na rozetki czekały na wykorzystanie prawie cały rok. Smażone na głębokim tłuszczu, w smaku przypominają faworki. Można je podawać oprószone cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Aby zachować chrupkość rozetek, należy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku. Idealne na szybki deser dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wódki
- 0,5 łyżeczki soli
Składniki wsypać/wlać do miski i zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 20 minut.
Suche foremki umieścić w garnku i wlać olej do wysokości foremek. Rozgrzać przez ok 2-3 minuty. Rozgrzaną foremkę zanurzyć w cieście na 3/4 wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym oleju. Smażymy z formą, aż ciasto oderwie się od ścianek foremki. Wyjąć foremki i smażyć rozetkę z dwóch stron na złoty kolor. Foremka musi pozostać zanurzona w oleju, aby nie straciła temperatury.
Upieczone rozetki wyłożyć na ręcznik papierowy.
Przed podaniem oprószyć np. cukrem pudrem.
Smacznego!
Fajnie wygladaja. I smakuja pewnie pysznie!
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMożna bez wódki ?
OdpowiedzUsuńWódka/spirytus/ocet powoduje, że rozetki nie wciągają tłuszczu w którym się smażą, więc lepiej nie omijać tego składnika.
Usuń