8 maja 2014

Makaron , tagiatelle z cukinią i kurkami

Robiąc porządki w zamrażalce, przed załadowaniem jej nowymi zapasami, znalazłam torebkę z mrożonymi kurkami. Od razu wpadł mi do głowy przepis, na makaron z cukinią i kurkami. Jak to dobrze, że wszystkie składniki miałam w lodówce i nie musiałam nigdzie wychodzić ;) Makaron robi się błyskawicznie, bo praktycznie zajmuje on tyle czasu, ile makaron potrzebuje na ugotowanie się. Resztę przygotowujemy podczas jego gotowania. Do przepisu wykorzystałam makaron z mąki z pełnego przemiału , który dostałam w ostatniej paczce od firmy Czaniecki. Jest pyszny i co najważniejsze, nie robi się z niego klucha po ugotowaniu. Polecam zarówno makaron jak i przepis :)

'makaron z cukinią i kurkami'

Składniki:
- połowa średniej wielkości cukinii
- szklanka kurek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 5 łyżek śmietany kremówki
- 1 żółtko
- sól, pieprz



Do garnka wlać wodę i ugotować makaron wg przepisu.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż. Odciąć końcówki i pokroić, obieraczką do warzyw, na cienkie paski. Kurki (świeże) płuczemy pod bieżącą wodą i suszymy na durszlaku, czyścimy. (mrożone-wrzucamy na gorącą patelnię).
Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać kurki (większe kroimy na mniejsze kawałki). I podsmażamy. Dodać paski cukinii i delikatnie posolić. Przesmażyć tak, aby na patelni nie było wody.
W szklance wymieszać śmietanę z żółtkiem, solą i pieprzem. Odstawić.
Makaron odcedzić i delikatnie przepłukać pod zimną wodą. Wrzucić na patelnię do cukinii i kurek. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wlać śmietanę z żółtkiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki postawić na małym ogniu i mieszać, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić, jeśli to konieczne, do smaku.

Smacznego!

 ___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/

3 komentarze:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.