28 sierpnia 2014

Najlepsza papryka marynowana

Sezon na paprykę trwa, więc i u mnie w kuchni papryka gości. Pojawiła się, póki co, w dwóch wersjach - w leczo - słoiki już zapasteryzowane, czekają na swój debiut na talerzu oraz jako papryka marynowana w lekko słodkiej zalewie. Dużym plusem, tego przepisu, jest to, że nie trzeba słoików pasteryzować. Wystarczy wrząca zalewa i voila :)



Składniki:
- 2-3kg papryki
* zalewa:
- 0,5l + 1 szklanki wody
- 0,5l octu 10%
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 20 ziaren pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki soli
- 12-14 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka gorczycy i kolendry
- 1 szklanka oleju


Zalewę zagotować. Na wrzącą zalewę wrzucić pokrojoną w szersze paski paprykę. Gotować od 3-5 min. (skórka nie może odchodzić od papryki). Wsadzać ciasno do słoików. Zalać wrzącą zalewą. Słoiki porządnie zakręcić. Wystudzić pod ściereczką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego!

* opcjonalnie można dodać płatki chilli, świeżą papryczkę chilli lub czosnek

4 komentarze:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.