17 grudnia 2014

Najlepszy likier czekoladowy

Najlepszy likier czekoladowy jaki piłam. Jest idealnie słodki, idealnie gęsty, idealnie brązowy. Jak dla mnie, jest idealny. Już wiem co będę musiała zrobić jeszcze raz przed świętami. Likier ten wyśmienicie nadaje się na prezent gwiazdkowy.

Składniki (na ok.0,5l likieru)
- 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 100 ml wódki
- 200 g gorzkiej czekolady (lub 170g gorzkiej i 30g mlecznej/karmelowej)
- 40 g cukru (7-8  łyżeczek, tutaj moje miarki)


Mleko umieścić w garnuszku i podgrzać razem z cukrem. Do gorącego mleka dodać czekoladę i dokładnie ją rozpuścić (nie zagotować!).
Do wystudzonej masy dodać wódkę i przelać do buteleczki.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Musi być pyszny...Muszę spróbować! Mam nadzieję, że zdążę do Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.