9 grudnia 2014

Lebkuchen - niemieckie pierniki

Jedne z lepszych pierników jakie jadłam w swoim życiu! Są kruche, chrupiące, słodkie, no i można je wycinać foremkami! U mnie w jednym kształcie - gwiazdek :) Pierniki mają wyraźny posmak cynamonu, nie wymagają długiego leżakowania - to wiadomość do tych osób, które chcą piec pierniki tuż przed Świętami. Są zupełnie inne w smaku, niż nasze - polskie. Warte wypróbowania! U mnie część pójdzie do polukrowania i jako prezent gwiazdkowy.
pierniki na święta bożegonarodzenia


'lebkuchen - niemieckie pierniki'

Składniki (ok.30-40 sztuk):
- 1 jajko
- 100g masła
- 200g brązowego cukru
- 200g płynnego miodu
- 450g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2-3 łyżeczki cynamonu


pierniki na święta bożegonarodzenia kruche cienkie

Masło, miód i brązowy cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania gęstej masy. Przestudzić.
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i masę maślano-miodową. Wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min. 1h, do schłodzenia.
Ciasto rozwałkować na stolnicy/blacie, podsypując mąką, na grubość ok 2mm. 


Wycinać pierniki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec partiami, w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 12 minut.
Studzić na kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!


* przepis pochodzi z książki 'Baking Bible' Annie Bell's


3 komentarze:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.