25 lutego 2015

Migdałowiec bez pieczenia

Łatwe, słodkie ciasto z 3 warstwami - budyniem, krówka i bitą śmietana. Uwieńczone prażonymi płatkami z migdałów. Dla miłośników słodszych ciast oraz dla osób nie posiadających piekarnika.

Składniki (na formę 22x13cm*):
- 1 duże opakowanie krakersów
- 1 puszki masy kajmakowej/krówki
- 100g płatków migdałowych

* masa śmietanowa:
- 500ml śmietany kremówki UHT
- 2 łyżki cukru pudru

* masa budyniowa:
- 0,5 l mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 100g masła




Mleko zagotować z masłem i cukrem. Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzić.
Formę wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć warstwę krakersów, na to budyń i kolejną warstwę krakersów.
Ciasto schłodzić. 
W między czasie puszkę z masą włożyć do gorącej wody i odczekać 10 minut aż się podgrzeje.
Na schłodzone ciasto rozsmarować masę kajmakową i ułożyć kolejną warstwę krakersów.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na ciasto.
Wsadzić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Smacznego!




* ciasto można zrobić również w większej formie, wykorzystując 2 opakowania krakersów. Wtedy warstwy ciasta będą niższe

13 komentarzy:

  1. Słodkie to prawda, ale deser musi być słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny7 przepis a zdjęcia super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja na pewno poprosze!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne i proste ciacho, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kiedyś podobne i było istotnie wyśmienite ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy mozna zrobic domowy budyń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tylko ciut gęstszy no i z masłem :)

      Usuń
    2. Ciasto zrobiłam i wyszło pyszne!!! :))
      Tylko śmietany użyłam połowę jak w przepisie :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowało :) Oczywiście ilość bitej śmietany wg uznania można użyć :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Uważaj bo niby takie słodkie to ciasto jest a jakoś znika w ekspresowym tempie ;)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.