Coś pysznego i lekkiego! Idealny na upały za oknem. Robisz go rano a po 2-3 godzinach jest już gotowy. Szybko i sprawnie - jak zawsze. Do tego dobierasz sobie dodatki jakie lubisz - u mnie z bananem, truskawkami i kawałkami mango. Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zrobić na wodzie kokosowej. Jeśli nie masz wody - z rób własne mleko kokosowe - przepis pod linkiem.
- 3 łyżki nasion chia
- 50-60 ml mleka kokosowego lub wody kokosowej
- ulubione sezonowe owoce
Nasiona zalej mlekiem/wodą, wymieszaj i odstaw na 1-2h do lodówki. Gdy nasiona zaczną robić się kleiste, przełóż je do szklanki. Połowę porcji nasion chia przełóż do szklaneczki/słoiczka (na dno możesz wyłożyć porcję owoców - u mnie truskawki), następnie niewielka warstwa ulubionych owoców (u mnie plasterki banana i mango), następnie wyłóż pozostałą porcję nasion i na to połóż pozostałe owoce (u mnie plasterki truskawek).
Wsadź do lodówki, żeby masa się jeszcze bardziej schłodziła.
Podawaj z kleksem bitej śmietany kokosowej.
Smacznego!
ciężko mi się przekonać do tych nasion...czy one mają jakiś smak?
OdpowiedzUsuńSame w sobie smaku nie mają. Ja lubię je dodawać własnie do puddingów czy owsianki :) Lubię jak pod zębem coś chrupnie podczas jedzenia. Warto spróbować :) bo są bardzo zdrowe i pełne witamin i wartości odżywczych :)
UsuńPudding z chia to jedna z lepszych potraw, bo idealna nie tylko na śniadanie, ale też właśnie w formie deseru :) Ich uniwersalność i możliwośc wykorzystania zawsze zaskakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka przekąska. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Ja robiłam puddingi, ale nigdy nie udało mi się puddingowej konsystencji z tymi nasionami uzyskać, nie wiem dlaczego.
OdpowiedzUsuńMożliwe, że miałaś złe proporcje nasion do płynów. Czasami niektóre nasiona nie chcą "puchnąć" :(
UsuńBardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com