W świecie internetu szał robi, ponownie, brownie z fasoli. U mnie na blogu przepis pojawił się już jakiś czas temu, przepis tutaj. Po 2 latach przepis trochę zmodyfikowałam i w końcu pojawia się u mnie na blogu :) Trochę zajęło mi czasu sfotografowanie brownie z fasoli, bo szczerze - nigdy nie nadążałam zrobić mu zdjęcia ;) Dzisiaj nadszedł ten moment i udało mi się zrobić mu parę zdjęć z pewną osobą za plecami, która ciągle się pytała "czy już mogę zjeść?" ;)
Brownie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Do tego w cale nie czuć w nim, że jest z fasoli. Ja przedstawiam Wam z polewą czekoladową z masła orzechowego - niebo w gębie!
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duży dojrzały banan
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- ulubione bakalie (opcjonalnie)
* polewa:
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego (ja użyłam najlepszego od Vegan's Creuelty Free Selections)
Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą, Odcedzić.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem na gładką masę (ważne jest dokładne zmiksowanie, tak aby masa była bardzo gładka). Dodać posiekane bakalie. Masę przelać do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-50 minut. Studzić na kratce (wyjąć z formy).
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać masło orzechowe i rozpuścić w ciepłej czekoladzie. Polać ciasto i podawać.
Smacznego!
Uwielbiam wypieki z fasoli :) Cudo!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/