17 maja 2017

Czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladową kruszonką

Pyszne, czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladą i czekoladową kruszonką. Sceptycznie podchodziłam do połączenia czekolady z ciastem drożdżowym. Niepotrzebnie! połączenie jest idealne. Czekoladowe ciasto, czekoladowa kruszonka i czekolada :) Magia! 
Składniki (na keksówkę):
* ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 50g masła
- 20g świeżych drożdży
- sól
- 50g gorzkiej czekolady
* kruszonka:
- 50g masła 
- 50g cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mąki

Ciasto:
Masło rozpuścić, przestudzić.
Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn (jak zrobić zaczyn? przepis znajdziesz tutaj).
Do misy wsypać mąkę, cukier, kakao, rozkłócone jajko, zaczyn i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Czekoladę posiekać i posypać gotowe ciasto.

Z masła, cukru, kakao i mąki zrobić kruszonkę. Wyłożyć na ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-60 min do tzw. "suchego patyczka".

Wystudzić na kratce.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda :) W ten weekend mam trochę wolnego czasu a i rodzina ma przyjechać więc upiekę to ciasto :) Mam nadzieje że wyjdzie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki oraz żeby rodzice smakowało ciacho :)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.