Przepyszne placuszki bananowe z wykorzystaniem mąki bezglutenowej jaglanej. Jeśli nie macie mąki jaglanej, lub jej nie lubicie, wykorzystajcie do przepisu zwykłą mąkę lub płatki owsiane. Tutaj możecie sobie pozwolić na wybór :) Placuszki podane ze świeżymi owocami, smakują obłędnie.
- 1 banan dojrzały
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki jaglanej
- cynamon do smaku
Banana rozgnieść widelcem*. Dodać jajko, mąkę i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż placuszki się zarumienią.
Podawać ze świeżymi owocami.
Smacznego!
*nie polecam banana miksować blenderem, to właśnie te minimalne kawałki bananów "robią" nam te placuszki :)
Bananowe placuszki są super❤️ Często robię je nawet bez jajka i też wychodzą🙂 Są świetne zarówno na śniadanie, jak i na deser albo nawet na obiad 🙂
OdpowiedzUsuńOj tak :) Też często robię je bez jajka ale pamiętam swój pierwszy raz bez jajka i była porażka, więc dla bezpieczeństwa dałam w przepisie jajko :) szkoda tylko, że placuszki tak szybko znikają z talerza ;)
Usuń