1 czerwca 2017

Kotlety ziemniaczane z komosą ryżową

Kolejna wariacja na temat ziemniaków. Uwielbiam przepisy, w których można wykorzystać to co zostało nam z obiadu. Dlatego powstał ten przepis. Kotlety idealnie smakują o każdej porze dnia. Będą świetne do obiadu ze świeżą, szeleszczącą surówką , czy z jajkiem sadzonym, albo podane jako składnik sałatki. Do wyboru do koloru :) Kotlety są delikatne w środku, a dodanie do nich komosy ryżowej, sprawiło, że kremowe ziemniaki z kuleczkami komosy ryżowej tworzą idealny duet.


Składniki:
- 1 szklanka ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (pół suchej)
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mielony czosnek do smaku
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- opcjonalnie bułka ziemniaczana

Ugotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę, połączyć razem z komosą ryżową, jakiem, posiekanym szczypiorkiem, mąką i przyprawami w jednolita masę. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Formować kotlety i smażyć na złoto z obu stron.

Opcjonalnie można kotlety ziemniaczane, przed usmażeniem obtoczyć w jajku i w bułce tartej.

Smacznego!


Może zainteresują Cię również inne przepisy na kotlety ziemniaczane:

2 komentarze:

  1. Ja czasem dodaję jeszcze marchewkę startą na tarce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plusem kotletów ziemniaczanych jest to, że każdy składnik się do nich nadaje :) u mnie furorę robią te z boczkiem i serem :)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.