Oj coś czuję, że to będzie hit letnich grillów :) Marynowana rzodkiewka, idealnie chrupiąca i do tego delikatna, z nutą kardamonu w smaku. Idealna do potraw z grilla czy do surówek. Spróbujcie!
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 szklanka białego octu winnego
- 3/4 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 strączek kardamonu
- 1 liść laurowy
Rzodkiewkę umyć i odciąć zielone.
Z pozostałych składników przygotować zalewę. Gotować na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Dodać rzodkiewki i wszystko chwilę podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia.
Rzodkiewki przełożyć do słoika i zalać marynatą. Zalać i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone rzodkiewki przechowywać w lodówce. Rzodkiewki zamarynowane są już na drugi dzień.
Smacznego!
Najlepsza marynowana papryka
Czosnek marynowany
Bardzo dawno jadłam takie rzodkiewki ze słoika to było u kogoś na urodzinach :) ale ten smak pamiętam do dziś! Pysznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetny pomysł, ja od razu pomyślałam że taka rzodkiewka idealnie nada się do sushi :p
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł, nigdy bym nie wpadła na to by tak wykorzystać rzodkiewki. Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńInteresujace... Bardzo jestem cieakwa jak one smakuja, czy sa kruche i chrupiace po zamarynowaniu, czy raczej robia sie miekkie?
OdpowiedzUsuńRzodkiewki są lekko chrupiące :) Zachowują się jak marynowane warzywa :)
Usuńuwielbia marynowane warzywka. Ostatnio marynowałam młodą marchewkę z kalarepką więc chętnie skorzystam też z Twojego przepisu na rzodkiewkę.
OdpowiedzUsuńOoo muszę zrobić marynowaną młodą marchewkę :)
Usuńmega muszę spróbować :) nigdy bym na to nie wpadła...a grile i dodatki grillowe uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMniam! Coz za pysznosci! :) Cos niesamowitego! Klaudia J
OdpowiedzUsuń