9 sierpnia 2017

Pizza z białym sosem, pizza carbonara

Moja pierwsza pizza z białym sosem. Jest, tzn była ;), przepyszna i bardzo syta! Biały sos do pizzy, zamiast pomidorowego, to był strzał w 10. Ale jeśli nie możecie się przekonać do białego (mówię Wam jest przeobłędny!), to tutaj macie przepis na idealny pomidorowy sos do pizzy. Ale wracając do białej pizzy - ahhh jeszcze dzisiaj czuję jej smak :P Biały sos z cebulką, do tego dużo mozzarelli i boczuś - czego chcieć więcej? Łapcie przepis!

Składniki (na 2 średnie pizze):
* ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 1 op drożdży instant (7g)
- 200ml mleka
- 50m wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
* sos:
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 mały kubeczek śmietany 42% (lub 30-36%)
- sól, pieprz
- świeży tymianek
* dodatkowo:
- 6 plastrów boczku
- mozzarella

Ciasto:
Przygotowanie ciasta w Tefal CC:

Do misy wsadzić mieszadło do wyrabiania, wlać mleko, wodę, 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże. Ustawić temperaturę 30 stopni, obroty: 5, czas: 30s. Włączyć.
Dodać pozostałe składniki i ustawić obroty: 5 czas : 2 minuty.
Wyrobić gładkie ciasto. Obskrobać ścianki miski i ustawić czas: 1 min.
Ustawić temperaturę: 30 stopni, czas: 45 min.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Post udostępniony przez Cook Yourself (@cookyourself)


Przygotowanie tradycyjne:

Drożdże rozpuścić z 1 łyżką mąki, cukrem w ciepłym mleku. Odstawić, żeby "ruszyły".
Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Odstawić na 1h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Sos:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oleju do miękkości. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i cały czas mieszając postawić znowu na małym ogniu i mieszać do zgęstnienia sosu (ok 5-10 min). Uważać, żeby sosu nie zważyć ani nie przypalić. Zdjąć z ognia i dodać listki świeżego tymianku (ok. 1 łyżeczka)

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Nałożyć sos i obsypać startą mozzarellą. Na wierzch wyłożyć pokrojony boczek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez 20 minut.

Smacznego!

Zapraszam na filmik, gdzie krok po kroku pokazuję tradycyjne wykonanie pizzy carbonara :)


4 komentarze:

  1. Biała pizza jest przepyszna! Ostatnio tylko taką zamawiamy z mężem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak :) u nas teraz robiona jest non stop :) teraz zamawiać spróbujcie zrobić sami :D Polecam!

      Usuń
  2. Oo, jaka świetna pizza... nie mogę się doczekać już aż sama taką zrobię :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję w weekend ten przepis:-) Wcześniej takim domowym sposobem nie bardzo mi wychodziła pizza... a ta na końcu filmiku wygląda całkiem dobrze.

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.