27 września 2017

Bezglutenowe placuszki, racuchy jabłkowe

W dzień, a była to sobota, w którym zawzięłam się, że upiekę smaczne, słodkie i bezglutenowe racuszki jabłkowe, nic mi nie wychodziło. Poszłam do sklepu, który okazał się zamknięty bez powodu, zalałam herbatę zimną wodą, przesoliłam poranną jajecznicę i przypaliłam milion racuszków jabłkowych. Konkluzją tego dnia było stwierdzenie, że na następny dzień wybieram się do sklepu, po porządną patelnię do smażenia ;) Ale wracając do placuszków jabłkowych - te są pyszne - bez cukru, bez glutenu, smażone na małej ilości tłuszczu. Moja ochota na placuszki jabłkowe została zaspokojona w 100%. Spróbujcie!

Składniki (na 5 placuszków):
- 1 jabłko
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- opcjonalnie 1 łyżka wiórków kokosowych
- tłuszcz do smażenia

Jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki. Odcisnąć sok z utartych jabłek. Dodać jajko, mąkę i wiórki. Dokładnie wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. sklep zamknięty bez powodu :D Zapraszam do Hiszpanii :D siesta, fiesta, i inne dziwolągi. wiecznie wszystko zamknięte :D

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.