31 maja 2018

Pasta z tuńczyka do kanapek

Pyszna pasta, która zaskoczy Was smakiem. Szybka w przygotowaniu i do tego pyszna od razu po wymieszaniu. Przepis od Sióstr ADiHD. Jest to druga pasta z tuńczyka na moim blogu. Wiem, że poprzednia cieszy się ogromną popularnością i liczę na to, że ta Wam również zasmakuje :)

Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 250g twarogu (użyłam półtłustego)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 0,5 średniej cebuli
- 1-2 ogórki kiszone/małosolne/konserwowe
- szczypiorek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Jajka obieramy ze skorupki. Ogórka kroimy w drobną kosteczkę. Tuńczyk osączamy z sosu.
Do misy miksera umieszczamy ostrze tnące Ultrablade i wkładamy cebulę. Zakładamy koszyczek do gotowania na parze. Ustawiamy obroty: 10 czas: 30 sekund. 
Zeskrobujemy cebulę ze ścianek miksera i dodajemy: jajka, twaróg, tuńczyk, jogurt naturalny i sól i pieprz. Ustawiamy obroty: 10 czas : 2 minuty.
Do gotowej pasty dodajemy pokrojonego ogórka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. 
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Sposób przygotowania tradycyjnego:

Jajka obieramy ze skorupki. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Tuńczyk osączamy z sosu.
Do miski wkładamy jajka, twaróg i jogurt. Rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy pokrojonego ogórka i cebulkę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis - taka pasta musi być świetna :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tuńczyka w sosie własnym, wypróbuję ten przepis już wkrótce!

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.