Mój popisowy deser, który zawsze wychodzi. Najważniejsze jest to, aby zrobić go minimum 12godzin przed podaniem. Polecam z czystym sumieniem. Pamiętajcie, żeby jajka mieć ze sprawdzonego źródła, bo w tym deserze użyjemy surowych jajek.
Składniki (na 6 puchaków):
- biszkopty "kotki"
- 500g mascarpone
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- kakao
- mocna kawa
- amaretto wg uznania
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Połączyć z białkami.
Na dno pucharków ułożyć jedną warstwę biszkoptów i polać mocną kawą rozpuszczalną wymieszaną z amaretto, tak aby biszkopty były delikatnie nawilżone kawą. Ułożyć 2 łyżki masy jajeczno-serowej, posypać przesianym kakao. Na masę ułożyć znowu biszkopciki, polać kawą i na końcu wyłożyć resztki masy.
Posypać kakao. Wsadzić do lodówki na 12 godzin.
Smacznego!
Oj, surowe jajka :(
OdpowiedzUsuńMoja koleżanka - Włoszka uciera mascarpone tylko z cukrem, a pomiędzy warstwy na kakao dodaje pokruszoną czekoladę wysokoprocentową :)
Musisz wypróbować te triki.
Dziękuję za radę :) następnym razem spróbuje bez jajek :)
Usuń