1 maja 2012

Tiramisu

Mój popisowy deser, który zawsze wychodzi. Najważniejsze jest to, aby zrobić go minimum 12godzin przed podaniem. Polecam z czystym sumieniem. Pamiętajcie, żeby jajka mieć ze sprawdzonego źródła, bo w tym deserze użyjemy surowych jajek.

Składniki (na 6 puchaków):
- biszkopty "kotki"
- 500g mascarpone
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- kakao
- mocna kawa
- amaretto wg uznania

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Połączyć z białkami.
Na dno pucharków ułożyć jedną warstwę biszkoptów i polać mocną kawą rozpuszczalną wymieszaną z amaretto, tak aby biszkopty były delikatnie nawilżone kawą. Ułożyć 2 łyżki masy jajeczno-serowej, posypać przesianym kakao. Na masę ułożyć znowu biszkopciki, polać kawą i na końcu wyłożyć resztki masy.

Posypać kakao. Wsadzić do lodówki na 12 godzin.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Oj, surowe jajka :(

    Moja koleżanka - Włoszka uciera mascarpone tylko z cukrem, a pomiędzy warstwy na kakao dodaje pokruszoną czekoladę wysokoprocentową :)
    Musisz wypróbować te triki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę :) następnym razem spróbuje bez jajek :)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.