27 sierpnia 2012

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Uwielbiam ten chlebek, uwielbia go też mój Poślubiony, mimo, że banany, które wykorzystałam do tego przepisu, chciał wyrzucać codziennie od tygodnia. Ale się nie dałam, w końcu musiały porządnie dojrzeć i sczernieć ;) Bo właśnie takie są najsłodsze i takie potrzebujemy do przepisu, więc nie zrażajcie się ich czarną skórką.
Chlebek jest pyszny zarówno w dniu pieczenia jak i w dniach następnych. Długo utrzymuje świeżość, o ile długo nieruszony wytrzyma w Waszym domu.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki Sophie Dahl, o której niedługo w cyklu: moja biblioteczka (tutaj wcześniejszy wpis). Zmodyfikowałam trochę ilość cukru w przepisie, ponieważ w wersji oryginalnej, chlebek jest za słodki (chociaż wydaje mi się, że przyczyną słodkości będą tez banany). 


Składniki (na foremkę o długości ok.25-30cm):
- 3-4 dojrzale banany (1 szklanka puree bananowego)
- 1 jajko
- 75g miękkiego masła
- 170g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1/4 - 3/4 szklanki brązowego cukru (wg przepisu 200g - ja dałam mniej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli


Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować/utrzeć. Dodać banany i zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 1h w 180st.C.
Ostudzić na kratce.

Smacznego!



* źródło przepisu "Apetyczna pana Dahl" S.Dahl

7 komentarzy:

  1. Wiera wg przepisu jest 200g cukru, ja dodałam mniej, bo 3/4 szklanki, ale następnym razem dodam tylko 1/2 szklanki, bo ciasto jest słodkawe.

    OdpowiedzUsuń
  2. chleb bananowy jak dla mnie to nowość , musi ciekawie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. witaj kochana;) mnie tez tu przywialo i bede podpatrywac i korzystac;) buzka

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.