15 sierpnia 2012

Tarta z łososiem wg Pascala

Pewnie każdy z Was widział reklamę w telwizji z udziałam Pascala i Okrasy. Początkowo myślałam, że to będzie jakiś nowy program kulinarny, ale jak widać się myliłam. I nie żałuję :) Zapowiada się ciekawy zbiór łatwych przepisów. Na pierwszy ogień poszła tarta z łososiem wg Pascala. Powiem tak, nie przypuszczałam, że z tak niewielkiej ilości składników, da się zrobić coś tak dobrego. Przepis cytuję za Pascalem.


Składniki (dla czterech osób):
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (200g)
- 5 całych jaj (roz. L)
- 150 g wędzonego łososia
- 125g mozzarelli
- 100 ml śmietany 30%
- 2 pomidory
- pół pęczku szczypiorku
- S&P



Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się pestek i gniazd, i pokroić w drobną kostkę.
Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, sól i pieprz i roztrzepać widelcem, do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pospanej mąką. Wyłożyć formę na tarte i nakłuć widelcem. Odciąć nadmiar ciasta. Na cieście układamy naprzemiennie łososia i plastry mozzarelli. Posypać posiekanym szczypiorkiem i pomidorami. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Doprawić solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza na ok.30-35minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.